Reklama
 
Blog | Jan Kout

ANO: až za hrob

Čím dál tím víc je zřejmé, že existence ANO se stává samoúčelná. Krytí zad předsedovi je důležitější než správa a modernizace této země. Taková strana ztrácí svou politickou legitimitu. Pokud přestane naplňovat celospolečenské politické cíle a stará se jen či především sama o sebe, v tomto případě o udržení u moci z korupce podezřelého premiéra, podkopává tím dobrou politickou kulturu podstatnou pro správné fungování liberální demokracie.

To, že se málokdo z členů ANO odváží promluvit v jiném tónu, než činí Babiš, je taky dechberoucí a odstrašující. Podle jejich chování lze usuzovat, že se poddali diktátu vedení strany, ztratili svou samostatnost, soudnost, morální štít a žijí bezpáteřně dál, jako by bylo vše v pořádku. Jenže ono není.

Členové ANO svým mlčením přispívají k vytvoření nových pravidel a postojů – hrát proti pravidlům, bez zardění lhát, držet se u moci, ať to stojí, co to stojí, rozdmýchávat nenávist vůči imaginárním lidem, nalhávat všem, že blahobyt v Česku neexistuje, a přitom zároveň ignorovat skutečné globální problémy, jako je oteplování Země, s nimiž se nelze vypořádat sám. Z ANO se stalo velké NE a to zasahuje do jádra zdejšího soužití natolik negativně, že tu občas není příjemné soužití.

Kde je ještě prostor na správu země a její zlepšování? (Do toho nepočítám kupovaní si voličských hlasů rozdáváním státních peněz)

Pokud někdo dokáže ignorovat protestující masy, očerňovat a znemožňovat vlastní děti, štvát proti lidem v nouzi, lhát, překrucovat skutečnosti a držet se u moci jen kvůli politické imunitě, aby ho bylo složitější právně stíhat, jde o člověka, který není vhodným reprezentantem demokratické a svobodné země.

Je teď na řadových členech ANO, zda vystoupí z řady a zaujmou vlastní postoj. Pokud ne, projeví tím jen souhlas a nechají tuto zemi napospas čím dál tím víc nevypočitatelnému člověku, kterému jde čím dál tím víc jen o sebe a který již několikrát prokázal, co dokáže udělat, když je zahnán do kouta.

Určí si ANO samo sobě limity nebo půjde s Babišem až za hrob?

Reklama