Reklama
 
Blog | Jan Kout

Klaus dělá Česku v zahraničí ostudu (proč?)

To, že si Václav Klaus často nevidí do pusy, když ledacos komentuje ohledně Evropské unie, je všeobecně známé. Že mu to čeští politici, bohužel, tolerují, taky. To však neznamená, že se to musí s mlčením přecházet. Naopak je třeba se proti takovýmto nacionalistickým projevům postavit a hlasitě říct, že takovýto druh politika a politiky Česká republika nepotřebuje. Proč? Jednoduše proto, protože se tím stává provinční a těžko srozumitelnou pro zahraniční, když něco jiného řekne prezident a něco jiného zastává česká vláda. Je do nebevolající, že vedoucí čeští politici Václavu Klausovi tuto trucovitost dovolují. Přitom v ústavě je jeho role jasně definovaná: Je reprezentantem státu, ale zahraniční politiku musí konzultovat s českou vládou, která ji spolu s ním tvoří a která je za ní zodpovědná.

Takže prosím ještě jednou: Český prezident si něco takového, co prohlásil Václav Klaus po negativním výsledku referenda v Irsku, nesmí dovolit říct bez toho, aniž by to předem nekonzultoval s mistrem zahraničních věcí. A pokud má vláda s Klusem nějaké vnitropolitické problémy, nesmí si tyto žabomyší války vyřizovat v zahraniční politice. Tam nepatří, tam nikoho nezajímají, tam se řeší jiné, důležitější (a mnohdy opravdové) potíže zdejšího světa.

Proč to Václav Klaus dělá? Jelikož je mocechtivý a nedokáže se vyrovnat s tím, že je jeho funkce prezidenta velice okleštěna a že tím pádem nemá velkou rozhodovací schopnost, které se těšil jako předseda vlády. Proto zvolil jinou cestu, a tou je ješitnost, trucovitost a naschvály. A činí tak, ať už jde o jakékoli, i třeba vznešené principy, které můžou ledaskomu přilepšit (poslední případ budiž příkladem).

Václav Klaus se vyprofiloval do politika, který ztratil pojem o realitě a kterému jde jen o jeho profit (přinejmenším v médiích), ať toho dosáhne jakýmkoli způsobem. Je smutné, že kvůli jeho negativnímu působení ztrácí Česko své silné klady z polistopadové minulosti. Ty totiž ještě stále v zahraniční přetrvávají z éry Václava Havla, který byl výtečným politikem s globálními přesahy a vlivy a který byl po převratu pro Česko největším štěstím na politické úrovni, které nás vůbec mohlo potkat (což si ještě mnohokrát uvědomíme).

Podle Havlových poselstvích, která tu pro nás i pro celý svět nejen jeho myšlenkami, ale především také jednáním zanechal, bylo a ještě stále je na Česko v zahraniční nahlíženo. Během Havlovy éry se obraz Česka v cizině vytvářel právě díky jemu. A ten byl opravdu světový. Nyní se tento pohled pod Klausovým působením přeměňuje v něco, co je ovládáno silnou sebezahleděností, sobeckostí a mizivou schopností docílení kompromisu. Tací politici formátu Klause málokdy přispějí k pozitivnímu vývoji, naopak můžou ještě více konflikty roznítit. S takovými politiky lze těžko zreformovat současnou Evropskou unii. Pro budoucnost příjemného a demokratického spolužití v Evropě tudíž tací politici spíše překážejí a šlapou po principech, která tu desetiletí vznikala na mezinárodní úrovni a díky nimž můžeme svobodně žít. Na tuto skutečnost by se nemělo zapomínat. 


Proto buďme ještě více hlasití vůči nesmyslům z úst našich politiků. Je jedno, jakou vykonávají funkci, plést se může kdokoli z nás. Tudíž se zbavme jakéhokoli mytizování a kriticky přistupujme ke komukoli i k nám samým. To může být jeden ze způsobů, jak se může znovu stát česká politika a zdejší politická kultura světovou, kvůli níž se člověk nebude v cizině i doma stydět.

Reklama