Reklama
 
Blog | Jan Kout

Pády burz: S důvěrou nejdál dojdeš

Důvěra, to je slovo, které momentálně ovlivňuje obchodování na burzách. A nejenom teď, bylo tomu tak vždy. Dnes však řadě obchodníkům důvěra chybí, vystřídal ji strach z recese, kterou očekávají. Paradoxně ji tak pomáhají sami. Co bychom si ovšem z této finanční krize měli odnést především, je, že peníze nejsou něčím stálým, něčím „přírodovědným“, tedy daným.

Obchodování se zakládá především na psychologii, tedy na důvěře. Jakmile se začne šířit panika z recese, nastává kolize burz. Stačí si vzpomenout na klasický případ ze sociologie, který toto chování ilustruje:

O jedné bance bylo prohlášeno, že stojí před bankrotem. Její vkladatelé okamžitě začali vybírat své peníze. Během toho vyšla ještě jedna opravná zpráva, že se jednalo o klamnou informaci. To už je však pozdě, protože ji klienti svými výběry skutečně k bankrotu přivedli.

Něco podobného lze vztáhnout i na každodenní situaci na burzách. Ty momentálně ovládá strach z budoucnosti, tedy z něčeho, co lze jen těžko předvídat. Ale již teď si ji připravujeme tím, že se předem chováme tak, jako by už tady byla v té podobě, kterou si umíme představit. Promítáme si tedy budoucnost do přítomnosti. Samozřejmě nic zvláštního, jde o běžné chování, které dělá (téměř) každý z nás, když ledacos plánuje (do budoucna).

Je na čase ztrhnout masku a říct na rovinu, že i ekonomika je něčím hodně komplexním a iracionálním. 

Letmí pohled na nejdůležitější burzy světa mluví za vše: Ruská se už ani neodváží obchodovat, protože začíná s velkým propadem (15%). Ostatní začínají rychle ztrácet své body: německá jednu dobu o takřka 7%, japonská okolo 9%. Důvodem je to, že neklesají akcie pouze bank, ale už také některých podniků. Krize se tedy již odráží rovněž do reálného hospodářství, kdy se třeba akcie Siemensu za dnešek (8.10. 2008) propadaly o přes osm procent.

Takže až zase zvítězí nad strachem obchodníků jejich důvěra, rozjede se nanovo obchodování na burzách.

Reklama