Reklama
 
Blog | Jan Kout

Pomoc uprchlíkům v ČR: „Mně tu lidi vyhrožují už i smrtí“

Sobota, 15.listopadu 2015, spojuji se s jednou kamarádkou, abych se dozvěděl, jak se má. Během chatu čím dál tím víc vychází na povrch, co prožívá kolem sebe za reakce jen kvůli tomu, že pomáhá uprchlíkům, lidem potřebujícím naši pomoc. Chat, jež se stal pro mě výrazem toho, kam se nemalá část české společnosti dostala a řítí. 

MŠ: Ahoj Honzo, díky za krásný post. Nevím jak v Německu, ale tady nám nastávají zlé časy, co se týče pomoci uprchlíkům. Na mě už utočí lidi i kvůli sbírce dětských lahviček. Je mi z toho hodně smutno.

JK: Ahoj Maruško, z toho je mi taky dost smutno. Ale nenechat se zviklat. Jde o nenávistí posedlé lidi a je jim to třeba vmést do tváře. Nejspíš si to neuvědomují, že takovéto postoje vůbec k demokracii nepatří.

MŠ: Já vím, že nemám brát projevy na FB vážně, ale když už ty negativní začínají převažovat a slušný lidi se bojí ozvat, to mě fakt děsí. Lidi mi začínají přát už i smrt. Je to fakt síla. Jsem si říkala, že snad ani nikdo nemůže na pomoc dětem negativně reagovat, ale to jsem se šíleně pletla. Hlavně je to vidět i v ulicích, hospodách. Lidi se tady úplně zbláznili. A ten zbytek se začíná bát argumentovat. Toho jsem se fakt dočkat nechtěla.

JK: To je síla a hrůza. Bohužel k tomu dostatečně přispívá i politické vedení. Sobotka taky dokáže pošlapávat hodnoty vlastní strany a většina médií šíří taky islamofobii. Je to děs. Myslím si, že bude třeba vyjít do ulic a protest proti islamofobii ztělesnit.

Určitě jsem s vámi a když budete potřebovat pomoct, dej mi prosím vědět.

Nesmíme si vzít svobodu projevu a přenechat prostor těm křiklounům.

MŠ: … Já se fakt snažím si těch negativních reakcí nevšímat a o to víc se snažím pomáhat v reálu. Spojila jsem se se strašně fajn lidma a to mě posiluje. Zapojila jsem se do Iniciativy Hlavák (nevím, jestli si už o nás slyšel – staráme se o dezorientované lidi puštěné z detenčáku a kupujeme jim jízdenky dál) a taky jsem díky tomu potkala fajn partu, která jezdí pomáhat na Balkán (teď už i na Lesbos). To mě fakt strašně posiluje. Tolik skvělých lidí z různých profesí, různých věkových kategorií. Fakt to má hroznou sílu a fakt mě to drží v naději. No, ale pak vlezu ráno na FB a zase mě přepadne beznaděj. ?

Reklama