Reklama
 
Blog | Jan Kout

Prosím, předložte mi koncept

Bezobsažnost české politiky se nemusí vyplatit
Krize. Tak je často označována současná politická situace ve středoevropských státech. Ať už je to Polsko, Maďarsko, Slovensko nebo tuzemsko. Ve všech těchto zemích se projevuje nestabilita. Německá veřejnoprávní stanice Deutschlanfunk , srovnatelná s BBC, to vnímá v nedávném příspěvku tak, jako by ztratili nováčci Evropské unie po vstupu do ní cíle, k nímž by upínali své síly. Vezmeme-li v potaz české politiky, lze s tímto zjištěním souhlasit. Všichni reprezentanti Česka se dozajista shodnout na tom, že je třeba nynější patovou situaci, která vznikla po parlamentních volbách, změnit. Jak napsala Anneke Hudalla (Respekt č. 41/2006), nejlépe vylepšením těch částí ústavy, které se týkají voleb, sestavováním vlády a přerozdělení moci. Aby však k tomu mohlo vůbec dojít, museli by mít zdejší politici nějaký dlouhodobější koncept. Tedy jistý cíl nebo cíle pro tuto zemi, s nimiž by dokázali řešit její strasti jak v současnosti tak i v budoucnu. Jenže zatím je tomu naopak.

Bezkoncepčností je chování řídících hlav Česka charakteristické. Přitom právě to může vyvolat ještě zásadnější ztroskotání. Chybí zde určité povznesení se nad vzniklou situací, jistý odstup. S ním by se pak mohli čeští politici sami shlédnout v zrcadle, které odráží do zahraničí jen samé divné signály. Veškeré jednání je tu viděno jako prostá komedie dětí tahajících se o bábovičku na písečku, které při tom boji zapomněly, že už jsou přeci jen velké.

Právě tento stav není dobrý pro další vývoj důvěry v zastupitelskou demokracii. Už nyní se projevuje tato propast v nízké účasti při volbách. Máloco z toho, co politici svým voličům zprostředkovávají, je pro občana srozumitelné. Svými bezobsažnými předvolebními hesly ani ničeho jiného dosáhnout nemohli, jen jediné, odtáhnout se od veřejnosti ještě víc a stát se pro ní o něco nečitelnější, než byli.

Přitom je kolem tolik věcí, jež volají po řešeních. Ať už jsou to například přebujele rostoucí výdaje veřejných financí, nejasná podpora vysokoškolského, jakož i všeobecného vzdělání či v některých regionech velká nezaměstnanost. Tato země si bezobsažnost nemůže dovolit, spíše řádné, jasné, rozvážné, moudré, odvážné, pragmatické a hlavně vysvětlené a vysvětlitelné činy, s nimiž se rád člověk ztotožní a jimž dá rád podporu, protože bude vidět, že ledacos řeší. Bez nich se dlouhodobosti, podpory a síly demokracie v Česku jen s těží dosáhne.

Reklama