Reklama
 
Blog | Jan Kout

Režisér Rosa von Praunheim tuto neděli v Praze

Ojedinělý zážitek. Tak se dá lakonicky označit dojem z děl režiséra Rosa von Praunheim, který tuto neděli zavítá do Prahy. Jde o jednoho z nejzásadnějších německých režisérů naší éry. Občanským jménem Helger Bernhard Bruno Mischwitzky, veřejným Rosa von Praunheim. Od sedmdesátých let natočil na 80 filmů. Řada z nich je výtečných, některé se nepovedly. Na letošním gay a lesbickém filmovém festivalu Mezipatra budou promítnuty čtyři z celé kolekce v rámci jeho retrospektivy. Zde jsou osobní popisky k nim.

Pervezní není homosexuál, ale situace, v níž žije (so. 8.11., 17:45, Světozor, Vodičkova 41)

První film, který proslavil Rosu von Praunheim. První snímek, který dal homosexuálům jak v západním, tak i ve východním Německu odvahu vyjít se svým životním stylem do ulic, na veřejnost a zasadit se o jisté zrovnoprávnění. Z této emancipace těží dnešní generace dodnes. Snímek je bez dialogů, doprovázen komentářem, který má schválně vyprovokovat dojem u obou stran (většinové společnosti a u homosexuálů), že přeci tací nejsou.

 

Reklama

Svou vlastní ženou (ne. 9.11 20:00, Světozor, Vodičkova 41)

Biografický polohraný dokument o muži, který se cítil být ženou a který bojoval jak proti nahlížení společnosti na něj, tak i diktátorskému režimu východního Německa. Příběh, který posilní svým poselstvím, že jasným postojem k sobě samému, uznáním sebe sama a bojem za to dosáhnete svého (štěstí). (Pozn. za přítomnosti režiséra, který od 18:45 bude mít v Malém sále Světozoru performance v podobě sestřihu jeho tvorby s jeho vlastním komentářem. Více zde.)

 

Virus nezná žádnou morálku (po. 10.11. 17:45, Světozor, Vodičkova 41)

V osmdesátých letech se začalo čím dál tím více mluvit o smrtelném viru HIV. Následky nemoci AIDS zažil režisér Rosa von Praunheim bezprostředně ve svém okolí, když zemřelo několik jeho dobrých kamarádů v New Yorku, kde se právě nacházel. Trápilo ho zlehčování této hrozby, sám pak sáhl po netradičním způsobu ztvárnění nebezpečí AIDS. Vtipné, dráždivé, ujeté, moralistické a inspirativní.

 

Muži, hrdinové, teplí náckové (út. 11.11. 20:00 Světozor, Vodičkova 41)

Nejen téma o náccích jako takových, ale především o soukromém životě některých z nich. Konkrétně těch, kteří se musí mezi a před svými skrývat kvůli své nevětšinové sexuální orientaci, protože by tím popřeli jednu ze zásadních myšlenek nacistů: vše abnormální (rozuměj většinové) je nepatřičné. Aktuální téma i pro české poměry.

 

Všechny snímky nabíjejí, inspirují a motivují. Málokdo dokáže být tak moralistický a politický, aniž by byl prvoplánovaný, aniž by ztratil jistou sebeironii.